Gaziantep Panik Atak

Telefon: +90 (216) 550 94 95 Telefon: +90 (342) 231 93 73
E-Posta: info@gazianteppanikatak.com

Panik atak anında meydana gelen değişimler

Panik atak anında meydana gelen değişimler

Bir panik atak sırasında vücut anormal tepkiler gösterir. Buna bağlı olarak vücudun değişik bölgelerinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Atak anı ne kadar şiddetli geçerse kişinin bitkinliği, çaresizliği o kadar artar. Atak anında vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen durumları kısaca açıklayalım.

Baş ile ilgili belirtiler: Panik atak anında hızlı bir şekilde nefes alış verişi olur. Bu kişi de hiperventilasyona (aşırı soluk alıp verme) yol açar. Bu hiperventilasyon sonucunda beyine az miktarda kan gider. Buna bağlı olarak baş dönmesi, sersemlik hissi ortaya çıkar. Kişi bayılacakmış gibi hisse kapılır. Orta kulak bölgesindeki salyangoz organı atak anında aşırı gerginliğe bağlı olarak dengeyi sağlayamaz.

Vücutta meydana gelen değişimler: Kişi atak anında 3-4 saatte harcaması gereken enerjiyi 15 dakikada harcar. Ani bir enerji boşalması meydana gelir. Kişi önce terler ardından üşür ve titremeye başlar. Ellerinin kollarının boşaldığını, ayağa kalkamadığını, kendisini et yığını gibi hissettiğini söyler. Vücudun değişik yerlerinde karıncalanma, uyuşma oluşur.

Zihinsel belirtiler: Panik atak yaşayan kişi büyük bir şaşkınlık yaşar.

Kendine odaklama güçlüğü yaşar. Ortama yabancılık hisseder. Buna bağlı olarak çevresinden kopmuş gibi sanki çok uzaklardaymış gibi bir duyguya kapılır. Gerçeklik algısını geçici olarak yitirebilir. Kişi çok huzursuzdur. Bütün zihnini korku duygusu kaplar. Sanki rüyadaymış gibi hisseder. Çıldırma, kalp krizi geçirme, bayılma, beyin kanaması geçirme korkuları yaşar.

Gözlerde meydana gelen değişimler: Görme bulanıklaşır. Göz kapakları 16 kat büyür. Gözlerde titreme ve seğirme ortaya çıkabilir. Odaklanma sorunu yaşayabilir. Bazı cisimler bulanık, karışık, takla atmış gibi gözükebilir.

Ağız ve boğaz meydana gelen değişimler: Ağızda kuruma ortaya çıkar. Sanki boğazda bir yumru hissi oluşur. Yutkunmakta zorluk oluşur. Boğaz kasları gergindir. Soluk sanki kesilmiş gibi algılanır. Sesi titrek çıkar.

Kalpte meydana gelen değişimler: Normalde kalp bir dakikada 60-90 arası atar. Ama atak anında bu dakikada 100-180 arasını bulabilir. Kalp atım hızı o kadar artar ki kişi kalbinin duracağını zanneder. Kişide, kalbinin sanki yerinden dışarı fırlayacağı hissi oluşur. Kalpte ağrı ya da sıkışma hissedilir.

Solunumda meydana gelen değişmeler: Kalp atışlarının artmasına bağlı olarak nefes alıp verme hızı artar. Buna rağmen soluk almada zorluk çekilir. Boğulma duygusu yaşanabilir.

Midede meydana gelen değişimler: Aşırı gerginlik midede hidroklorik asit salgılanmasına yol açar. Buna bağlı olarak midede yanma, ekşime, ağrı, kusma refleksi hissi oluşur. Bazen mideye kramp girmiş gibi olur. İshal yada kabızlık durumları ortaya çıkar. Mide bulantı olabilir.

Kaslarda meydana gelen değişimler: Vücutta en gergin bölgeler genellikle kas gruplarıdır. Çünkü kişi savaş veya kaç pozisyonundadır. Bunun içinde kasların gerilmesi gerekir. Fizyolojik olarak kaslar önce gerilirse arkasından gevşeme durumu ortaya çıkar. Genel uyarılmışlık hali bir süre sonra genel gevşeme haline dönüşür. Kişi ayakta durmakta zorlanabilir. Uyuşmalar, terlemeler, üşümeler meydana gelir. Sinirler boşalır.

gaziantep panik atak tedavisi  adıyaman panik atak tedavisi   mardin panik atak tedavisi   kilis panik atak tedavisi    hatay panik atak tedavisi    osmaniye panik atak tedavisi   adana panik atak tedavisi   mersin panik atak tedavisi  şanlıurfa panik atak tedavisi   kahramanmaraş panik atak tedavisi  diyarbakır panik atak tedavisi    malatya panik atak tedavisi    elazığ panik atak tedavisi